Historiskt

Arvid Julius, Allmoge och Hemslöjd, 1915 (pdf)

Boktips

Ord och uttryck

Towgarn - de häcklade blånorna spinns till blångarn, vanligen kallat towgarn (tow=den engelska benämningen på blånor". Idag talar vi sällan om blånor, istället används lintow och towgarn.

Källa: Linboken hemodling och hemberedning, se boktips ovan.

Birgittas tröja

bild på tröja

Jag har själv odlat och bearbetat linet till tröjan, allt med mycket enkla hemgjorda redskap, bråka, skäkt, häckla, slända och stickor. Färgskiftningarna kommer av att linet är odlat och rötat i olika partier. Mjukhet och strävhet beror på vilken linsort jag använt, hur tätt det såddes, när i mognadsgrad det rycktes och vilka fibrer som användes. Jag har använt alla fibrer, mest blånor men också långlin. Tröjan är maskintvättad några gånger för att bli lite mjukare. Jag har lärt mig av kompisarna i linodlarföreningen. I vår verkstad finns effektiva redskap, som jag nog använder nästa gång! Nästa tröja ska bli bättre!

/Birgitta

Lenas Ryamatta

bild ryamatta

Ryamatta Linhav, vävd 2009 i corduroyteknik av yrkesvävare Lena Månsson, Märsta, tel 08/591 215 92. Den mäter 2.7x1 meter, lin och ull.

Linberedning

Sådd

Sådd sker så tidigt som möjligt på våren när jorden rett sig. Radsådd eller bredsådd, en smaksak.

Linsådd Linsådd Linsådd

Rensning

När linet vuxit upp 5-10cm är det dags att rensa bort ev. ogräs så att linet inte kvävs. Fler rensningar kan behövas till försommaren.

linberedning linberedning

Blomning

Linet når sin fulla blomning ca 8 veckor efter sådd. Detta måste beskådas och firas med picknick vid åkerkanten. Vackrast är linet på förmiddagen.

linberedning linberedning

Ryckning

Linet skördas när frökapslar bildats och de börjar mogna, ca 100 dagar efter sådd. Linet rycks upp med rötterna, samlas i kärvar och hängs på tork.

linberedning linberedning linberedning

Frörepning

Frökapslarna skiljs från det torkade linet genom att linkärvarna dras igenom en frörepa som är som en grov kam.

linberedning linberedning linberedning

Rötning

Linet måste rötas för att fibrerna ska kunna utvinnas. Vattenrötning: linknippena läggs i vatten. Landrötning: linet l äggs ut på marken i rader i tunt lager, vänds någon gång under tiden. Linet ska röta så länge att fiberbanden lätt kan lossas från veden. Temperatur och fukt avgör hur lång rötningsprocessen blir. Går fort på slutet så håll koll! När rötningen är klar tas linet upp direkt och torkas.

linberedning

Frörensning

Frökapslarna tröskas (krossas) för att komma åt fröna. Ett sätt att rensa fröna från de krossade frökapslarna är att använda vinden och hälla de tröskade kapslarna några gånger mellan två kärl. Fröna är tunga och faller ner i undre kärlet medan vinden blåser bort de lättare krossade frökapslarna. Efter ett tag är det endast frön kvar i kärlen. Fröna sparas till nästa års sådd.

linberedning

Bråkning

Med bråkan bryts veden i de rötade och torkade linstråna sönder och fiberbanden friläggs. För bästa resultat måste linet vara riktigt torrt då ramlar de flesta vedbitarna bort! De vedbitar,”skävor”, som sitter kvar arbetas bort vid skäktningen.

linberedning linberedning linberedning

Skäktning

linberedning

Linet hålls mot en skäktstol och med skäktsvärdet slås/skrapas skävorna bort från fiberbanden. Man kan också få bort skävorna från linet genom att dra det flera gången genom en draga.

Häckling

Linet dras genom häcklornas nålar, en grov- ,en mellan- och en finhäckla, för att dela fiberbanden så att fibrerna separeras från varandra och samtidigt sortera bort korta fibrer. De korta fibrerna fastnar i häcklorna, kallas blånor, och används till tovgarn och att dreva med mm. Det långa glänsande fibrerna används till lingarn. Efter häckling är linet färdigt att spinnas av.

linberedning

Hur mycket lin?

En linodling på 10m2 och 130 gram utsäde av spånadslin ger vid normalskörd 3 hg lingarn av långlin och 3 hg towgarn

linberedning linberedning

Hem

Linodlarföreningen Fransåker i Stockholms Län    |   info@linodlarna.se   |    Webb ©Biten AB