Arbetsdag på Fransåker 5 oktober
Höstmöte med extra årsmötet i Slöjdhuset 17 november 2013
Odlingscirkeln 2012 - Rensning
Söndagen den 11 maj var det Spinndag i föreningens lokal. Ulla Engström delade generöst med sig av sina kunskaper och började med att visa olika modeller av spinnrocksdelar som är bra att känna till t.ex rockarm och populära fästmansgåvor såsom rockhuvuden. Vi får tips om att det går bra att häckla med en hårborste eller karda med en hundkarda. Ulla berättade att linet alltid vrider sig åt samma håll beroende på fiberriktning. Från bråkan ska man hålla reda på vad som är upp och ned. Toppen är mjukare och vi får känna skillnaden mellan topp och botten.
Hjulen på spinnrockor i olika modeller börjar sedan att snurra och det blir fart på sländorna. Birgitta tar fram lite olika sländor. Även de mer primitiva sländorna bestående av en pinne och en rund träskiva fungerade. Något som såg ut som en grötkräkla fick tjäna som bobin åt härvlan.
Vi testar grobarheten på fröna från våra olika burkar med frösorter, somliga har blivit några år, och man vill ju inte så sådant som inte kommer upp. De finns i förpackningar 20- 200 gram. För mer info: kontakta Birgitta, tel 0733-141968 eller birgitta.tornhage@gmail.com
Kallelse till extra årsmöte i samband med Höstmötet hade gått ut till medlemmarna med anledning av styrelsens förslag på revidering av föreningens stadgar. Revideringsförslaget gicks nogsamt igenom och med något tillägg godkändes det av mötet. Efter att extra årsmötet avslutats vidtog Höstmötet. Första programpunkten var redovisning av resultatet från 2013 års linrötningstävling. Kerstin Söderberg, ansvarig för tävlingen, berättade att det var sju deltagare i tävlingen och det lin som rötats var av sorten Marylin. Den torra sommaren och sensommaren hade inte varit optimal för linrötning av resultatet att döma. Slutpoängen blev lägre än vanligt för alla deltagarna. Vinnare 2013 blev Ulla Danielsson.
Andra programpunkten var avslutning av vävcirkeln, ’Våga väva Linne’. Cirkelledarna Åsa Johnsson och Tina Mansourian berättade om de träffar som hållits och flera av cirkeldeltagarna berättade om och visade en del av de vävprojekt de genomfört under cirkeln och vad de fått ut av den. Bara positiva erfarenheter. Även mentorerna, yrkesvävarna Lena Månsson och Birgitta Crookston, sammanfattade sina intryck från cirkel. I Slöjdhuset var hade arrangerats en utställning med resultatet av allas vävprojekt. En imponerande syn. Alla deltagarna var eniga om att en fortsättning med vävträffar vore trevligt.
Den 5 oktober var det arbetsdag i verkstaden. Vi lade vi sista handen vid årets fröskörd, ca 6 kg linfrö blev det kvar när det var rensat från frökapslar mm. Ulla gjorde service på maskinbråkan. Den blev smord och så hade hon med sig ett nytt frammatningsstyg, ett vackert grovt lintyg, som hon också monterade. Det blev så bra och nu matas linet fram till bråkvalsarna utan krångel igen. Tack Ulla!
Även i år sken sensommarsolen och värmde gott under Skansens Lin- och ulldagar där föreningen återigen medverkade. Till glädje stod Taubesällskapet alldeles i närheten och underhöll med visor och skön musik. Många besökare kom fram och beundrade det vackra, nyskördade linet och buntar såldes med stor åtgång. Mycket annat såldes också såsom linnepåsar med lavendel, linprydnader, linfrön, linrep och linnetyg. Utanför Älvrosgården visades beredning av det rötade linet; bråkning, skäcktning, häckling. Turister, barnfamiljer och personer med intresse för det textila, agrara och kulturella tog del av de olika momenten och förundrades av blomstjälkens förvandlingen.
I början av augusti lades lin ut för rötning på en gräsmatta vid Suckunge gård. Där ska det ligga några veckor, det beror på vädret hur lång tid rötningen tar. Den här dagen var det perfekt, lite småregnigt och då kan rötningen komma igång, det behövs för att linfibrerna ska lossna från stjälkarna, när man senare bearbetar dem. Några medlemmar passade då också på att rycka lin för att göra prydnader och inspekterade kvalitén. Under kvällen fortsatte tillverkningen av olika sorters linprydnader i föreningens lokal i Fransåker. Det blev flätade hjärtan, buketter, kransar och kronor med mera.
Nu är föreningens lin sått ute på Suckunge gård. I år har det maskinsåtts ett spånadslin som heter Elektra. Ca 200 m2 såddes den 13 maj. En ny sort för föreningen. Ska bli spännande att se hur det utvecklas. För hand såddes några dagar tidigare, den 9 maj, 20 m2 oljelin till buketter och prydnader. Halva ytan radsåddes och andra halvan bredsådd. Nu återstår att det kommer lite regn så fröna gror bra.
En liten odling finns även utanför verkstaden. Där har såtts en liten ruta med spånadslinet Ilona den 23/4. Det ligger lite före och har kommit en bit upp.
Den 27 april (2013) blev så vår nya verkstadslokal högtidligen invigd. Ordförande Eva Anderson höll ett litet anförande och efter det klippte vår hedersmedlem Ulla Engström, bandet som naturligtvis var av lin. Ulla var med och bildade föreningen och har under alla år delat med sig av sitt stora linkunnande.
Invigningen hade vi lagt i samband med Odensala konst- och hantverksrunda lördag-söndag 27-28 april då vi deltog med ’Öppet hus’. Det blev två fantastiska dagar med många besökare som var nyfikna på att se hur vi har det och även intresserade av att få veta mer om, se och prova på linberedning och spinning. Vi visade hela processen från framtagning av fibern från linstrået till att det spunna garnet vävs in i en väv. En utställning av alster från föreningens kurs ’Väva i linne’ visades också.
Så var det dags för rensning den 9 juni. Fem veckor har gått sedan sådden. Bäst har det handsådda linet kommit upp, bredsådden något bättre än radsådden, även om det är lite ojämnt och glest på vissa ställen. Det maskinsådda linet behöver regn och värme för att komma igång. Handsådda ytorna rensades från ogräs och på bilden ser ni slutresultatet.
Nyrensad linåker
Nu har årets linodlingscirkel startat. Vi får odla på Suckunge gård hos Kerstin och Klas i år igen. Söndagen den 6 maj samlades gruppen för första omgången sådd. Det såddes först med maskin ca 175 m2 spånadslin av sorten Henryk. Därefter såddes för hand 35 m2 oljelin efter att deltagarna först jämnat till jorden och plockat bort stenar som kommit till ytan vid harvningen. På ena hälften av ytan såddes linet i rader och på den andra bredsåddes i stora rutor. För att hålla befintlig fukt och värme kvar i jorden täcktes sådden med fiberduk. Stina och Kerstin handledde deltagarna under arbetets gång. Efter sådden plockades alla verktyg ihop och det var dags för fikastund och genomgång av linodlingens olika moment. I början av juni, man brukar räkna ca 4 veckor efter sådd, ska plantorna ha kommit upp ordentligt och det är dags för nästa träff med tema ogräsrensning.
Stenplockning oc luckring av jorden
Rader dras för radsådd
Radsådd
Bredsådd i rutor
Vältning efter sådd
Nu har Linodlarföreningen flyttat till sin nya verkstadslokal, ett stenkast från den gamla verkstaden på Fransåkers gård. Nya verkstaden ligger i en ladugårdsbyggnad på Lilla Fransåker, tvärs över vägen. Lördagen den 21 april gick det stora flyttlasset. Det var runt 20 par händer som hjälpte till att packa i lådor, skruva ner inredningen, lasta på släpvagn och i bilar och transportera allt till Lilla Fransåker. Många lass blev det men med så många engagerade gick det som en dans. Veckan innan hade vi fått hjälp att flytta den tunga maskinbråkan och stora maskinskäkten. Nya lokalen är ljus och luftig, innerväggarna har målats vita och elinstallationen är kompletterad för att kunna ansluta maskinerna. Inredning pågår för fullt. Det kommer att bli så fint när allt är på plats.
En hantverksdag i museets stora entrésal på temat garn. Vi var sex medlemmar från föreningen som berättade om lin och linberedning på det gamla hantverksmässiga sättet och spann på slända och spinnrock. Många kom och ville prova att spinna själva. Roligt! Hos andra närvarande föreningar/utställare fick besökarna se och prova på knyppling, stickning, olika typer av broderi mm. Spännande att gå runt och titta på allt.
Tredje rycket gjordes 18/8, det var då Henryk som var färdigt att ryckas. Årets sista ryck gjordes 26/8. Då tog vi det lin som skulle användas på Skansens Lin- och Ulldagar där vi medverkade. Den sista augusti kördes hela skörden till vår verkstad på Fransåker.
Det lin som lades ut för rötning togs upp den 21/8 för att torka. När det var torrt och provbereddes visade det sig att det eventuellt var lite underrötat. Skulle en dubbelrötning förbättra resultatet? Kerstin lade på prov ett knippe i varmvatten under ett dygn och ett annat knippe ute på marken i hällregn i fyra dygn för att senare vid beredning i verkstaden se om det gjorde skillnad.
Sista momentet i årets odlingscirkel var frörepning och tröskning (dvs skilja linfröna från agnarna). I år gjordes det vid två tillfällen, den 8:e och 24:e september. Många kom och hjälpte till och det var bra för det var länge sedan vi fick så mycket lin att ta hand om. Det blev 8,4 kg linfrö Marylin och 1 kg Henryk. För oss är det viktigt att ta hand om fröna, för det är mycket svårt att få tag på utsäde till spånadslin i Sverige.
I samband med frörepningen provbereddes lite av det gemensamt rötade linet, det enkelrötade och de två olika dubbelrötningarna. Det dubbelrötade som legat ute i regnet blev bäst, mjukt och fortfarande starkt och med bara obetydligt större rötningsförlust (viktminskning) än de två andra.
Linodlarföreningen medverkade för tredje året i rad på marknaden under lördagen och söndagen. Vackert väder och många besökare. Vi sålde och tillverkade linprydnader av färskt lin, visade beredning och hur man spinner linfibern till en tråd samt informerade om linodling och beredning. Det vackra färska linet fanns också till salu för de som ville köpa och göra egna prydnader av eller bara ha till lyst. Lyckade dagar!
24 glada medlemmar och vänner till medlemmar startade med Ellenius Buss tidigt på morgonen den 15 september från Märsta för att åka till vävmässan i Borås, staden som har så mycket av svensk textilindustris historia och fortfarande har fokus på textil med spännande utbildningar, forskning och nytänkande inom textilanvändning. På nerresan gjordes studiebesök på Ljungbergs Textiltryck i Rydboholm. Vi fick en guidning genom hela fabriken och fick se hur både rotationstryck och screen tryck av mönster går till samt hur tygerna förbereds inför och efterbehandlas efter tryckning för att erhålla bästa kvalité. I fabriken trycks bl a Svenskt Tenns tyger och många andra fantastiska mönster av kända och okända designers. Alla mönstercylindrar- och schabloner sparas så det är lätt att beställa mer eller kanske i en annan färgsättning. Ljungbergs Textiltryck är en av få fabriker som utför tryck av små beställningar vilket underlättar för designers att prova nya kollektioner utan att investera och riskera stora summor pengar.
På kvällen var det festkväll på Åhaga (mässan), en lätt kaotisk tillställning till en början men artade sig så småningom och vi fick god mat, var sin sittplats och vara med om stipendieutdelning och en spännande modevisning. Efteråt fnissade vi åt arrangörernas planeringsmissar
Den 16:e ägnade vi hela dagen till mässan med utställning och föreläsningar. Alla besökte också textilmuseet som visade textilindustrins historia i Borås och även hade flera fina utställningar. På kvällen, tillbaka på stadshotellet i Kinna, hade vi vår egen festmiddag med god mat och trevlig samvaro. En bra avrundning på två intensiva dagar.
Morgonen därpå var det dags att resa hem till Stockholm. På vägen gjorde vi ett stopp på Östergötlands museum i Linköping där vi blev guidade på en liten rolig utställning, "Cross Atlantic Shuttles", som visade resultatet av vad några väverskor i USA och Sverige under fem år designat och vävt växelvis genom att skicka en färdig väv över Atlanten som sedan givit inspiration till nästa väv som skickas o s v. Ett spännande projekt.
Ny rapport från odlingen.
Till slut kom det efterlängtade regnet och den 3 juli samlades odlingsgruppen för att titta på det blommande linet. Kerstin och Klas' lin, Marylin, som ju kom ju igång lite bättre från start, var i full blomnings-stadiet och hade också börjat få fina frökapslar. Föreningens lin, både Henryk och oljelinet, hade tagit fart ordentligt efter regnet och frön som legat kvar i jorden hade grott så på den delen av odlingen var det allt från plantor som blommande/började få frökapslar till de som precis tittat upp ur jorden.
Men även ogräset hade tagit fart tyvärr så en välbehövlig ogräsrensning gjordes innan blomningen firades med kaffe och bakverk vid åkerkanten . Nu var det inte så mycket blommor som visade sig just denna förmiddag, för vädret var inte riktigt med oss (mulet och lite kallt) men det gjorde inget. Det var roligt att se att det första linet som såddes hade tagit fart. Det lin, också av sorten Marylin, som skall vara till marknaden på Skansen och såddes med maskin runt midsommar hade också kommit upp bra.
I slutet av juli var det dags för ryckning av lin med fina gröna kapslar till buketter och prydnader! Första 'rycket' gjordes den 27 och 30 juli. Då rycktes de delar av oljelinet som hunnit få gröna fina frökapslar till att göra buketter av. Marylin hade börjat gulna men det fanns det som fortfarande var grönt att göra prydnader av. Det gulnade linet bands i kvastar för torkning. Det var många som vid båda tillfällena hjälptes åt att rycka, hänga upp det lin som skulle torkas och sedan sitta på Kerstins veranda och göra prydnader som kransar, kronor, hjärtan mm av det färska linet att ha till försäljning vid kommande marknader.
I samband med första ryckningen lades fjolårslin ut på åkern intill för att rötas så att cirkeldeltagarna får vara med om hela processen från sådd till utvunnen fiber. Det varma och torra sommarvädret gör att rötningen sannolikt inte kommer igång på riktigt förrän det kommer lite mera fukt.
Mycket Marylin finns kvar på åkern att rycka och så ska Henryk ryckas när det är moget, så det blir flera träffar till med ryckning och för att följa rötningen.
Henryk i sina olika stadier
trots samtidig sådd!
Vitblommande Henryk och
blåblommande Marylin.
Skansenlinet på väg upp
Ryckning av gulmoget Marylin.
Linet binds ihop till krysskvastar.
Krysskvastar av Marylin upphängda
för torkning
Linrötning påbörjad.
Beredning av jorden
Radsådd för hand
Rensning av det maskinsådda föreningslinet
Odlingscirkeln 2011 har startat och två träffar har redan hållits på Suckunge gård i Odensala hos Kerstin och Klas. Första träffen var den 1 maj och då såddes föreningens lin. De närvarande (ca 10 st) fick börja med att rensa bort lite stenar och luckra och jämna till jorden. Därefter såddes spånadslinet, ca 80 m2 av sorten Henryck, av Klas med såmaskin. Sedan var det oljelinets tur. Det såddes för hand, ca 30 m2.
Eftersom alla inte varit med och odlat lin tidigare så berättade och visade de mer erfarna under arbetets gång de olika momenten och kom med tips och råd. Oljelinet såddes både i rader och utspritt (bredsådd) för att visa hur det går till och för att i fortsättningen kunna jämföra om det blir någon skillnad på resultatet med det ena eller andra sättet.
Den 11 juni var det så dags för andra träffen. Tema rensning. Det maskinsådda linet hade kommit upp mest men mycket ojämnt, oljelinet nästan inte alls. Det har varit för torrt, inte ens fröogräset har tagit fart. Inte mycket att rensa där. Däremot hade det lin som Kerstin och Klas sådde en vecka före föreningslinet kommit upp mycket bättre och behövde få bort lite ogräs.
Nästa träff blir när linet står i full blom vilket bör inträffa i början på juli (man brukar räkna ca 60 dagar efter sådd) men det beror förstås på om det kommer regn nu så att linet sätter fart och växer.
Långlin på fäste
Ulla visar gammal vacker
sommarmatta i linne
Spinndagen på Tolvmansgården utanför Rimbo, 16/4. Det var ca 13 personer som kom till spinndagen Ulla Engström inbjudit till i Tolvmansgården, hembygdsgården utanför Rimbo. Alla hade med sig spinnredskap, mest spinnrockar i olika modeller. Det var både vana och mindre vana spinnare. Ulla instruerade och kom med många bra tips så alla kom igång ordentligt. Det spanns lin, ull och mjölkfiber! Ulla gav också tips på vad man kan göra av sitt handspunna garn. Tolvmansgården består av flera byggnader. Vi höll till i det gamla vagnslidret som invändigt är moderniserat och vackert inrett och iordninggjort för att samlas och ha aktiviteter i av olika slag. Många fina textilier finns bevarade på gården och Ulla tog oss med på en rundvandring i mangårdsbyggnaden och visade och berättade, främst om linnetextilierna. Vi fick också se linbastun, där man genom att elda i den specialbyggda ugnen får värme och det rötade lin på hyllorna runt om blir torrt så det kan beredas. En fantastiskt trevlig och innehållsrik dag. Vackert vårväder var det också så lunchmatsäcken intogs utomhus mot den varma ladugårdsväggen. Tack Ulla!
Res med Linodlarföreningen Fransåker till vävmässan i Borås VÄV 2011, 15-17 september 2011. Resan är ett arrangemang med anledning av föreningens 25-årsjubileum 2010. Anmälan före den 30 juni 2011 skriftligt med uppgift om namn, adress, telefon och e-postadress till Eva Anderson, e-post: eva.anderson.bista@gmail.com, eller skickas till Odengatan 8, 114 24 Stockholm.
Ons 9/2 kl 17.30 gör vi Studiebesök på Almgrens sidenväveri.
Vi samlas kl 17.15
Adress:
Repslagargatan 15, Stockholm
OBS!
Föranmälan till Barbro, tel 08-591 14 344 senast 2/2. Max 30 deltagare.Föreningen bjuder på entréavgiften
Vägbeskrivning från Stockholm
Tag motorvägen E 18 från Stockholm mot Enköping, Oslo. Utfart nr 146 Bålsta V / Trafikplats Åsen. Fortsätt ca 3 km i riktning Skokloster. Sväng vänster vid "Rum & Frukost 1". Fortsätt 1 km till Brunnsta.
2010-12-07
I år fyller Linodlarföreninge Fransåker i Stockholms Län 25år. Det passar vi på att fira med en jubileumsutställning i samarbete med Sigtuna museum.
Datum: 30oktober - 28 november
Tid: Alla dagar utom måndagar kl 12-16
Plats: Stora Gatan 55, Sigtuna
Välkommen!
Läs artikel i Sigtunabygden.
Årets linodling är nu avslutad. Det har varit en annorlunda odlingssäsong. Det började med sorg eftersom det lin som såddes i början på maj, spånadslin och oljelin, inte lyckades alls pga svåra torkan och värmen, och det lilla lin som kom upp angreps hårt av jordloppor. Hoppet stod då till att sådden av spånadslinet Henryk, som såddes i mitten på juni, skulle gå bättre. Det gjorde den och det linet hann precis få sina första frökapslar i tid till Skansens lindagar så att vi hade fint färskt lin att sälja på marknaden vilket var avsikten med det linet. Under en kväll samlades också ett antal medlemmar och tillverkade kronor, kransar och andra linprydnader av detta lin att ha till försäljning på marknader i höst. Den 19/8 rycktes det sista Henryk-linet och hängdes på tork. Det blev en bra skörd om man ser till mängden men mognadsgraden var mycket varierande, allt från mogna frökapslar till utslagna blommor, eftersom linet börjat blomma igen! Det blir inte många mogna frön att ta vara på. Att linet inte mognat jämt och börjar blomma igen har flera medlemmar som odlat eget lin upplevt i år. Sannolikt beror det på torkan och värmen i början av odlingssäsongen och allt regn som sedan kom i slutet. Intressant att se resultatet när detta lin rötas, om/hur fiberbildningen och kvalitén på fibern påverkats.
För nästa års odling hoppas vi på gynnsammare väder.
Nu är årets linodling igång! Söndagen den 2 maj var vi ca 8 medlemmar som sådde första omgången av föreningens lin ute på Suckunge gård. Det såddes både oljelin och spånadslin. Oljelinet, av okänd sort, såddes för hand medan spånadslinet såddes med såningsmaskin. Två olika sorters spånadslin såddes, Marina och ett franskt spånadslin som vi inte har namnet på. Utsädet till det franska linet köptes av en av våra medlemmar direkt av en storodlare av lin i Frankrike under en semesterresa förra året. Roligt och spännande att prova en ny sort! Första rensning av linåkern om ca 5 veckor.
Tävlingens syfte är att röta 1 kg linhalm med bästa möjliga resultat och återlämna det för bedömning senast 2 oktober 2010. F öreningen tillhandahåller linhalmen som kvitteras ut på årsmötet den 20 mars. Bästa resultat belönas med priser med linanknytning. Resultatet bedöms av en jury och kan inte överklagas. Redovisning och prisutdelning sker på föreningens novemberträff. Ansvarig för tävlingen är Lena Månsson.