Vad hände resten av 2015?

I slutet av augusti deltog vi på Skansen under ”Lin- och ull”.

 

Arbetet med linet i odlingscirkeln fortsatte fram till oktober. Det blev en god skörd av spånadslin. Efter torkning repades frökapslarna av, tröskades och det blev många kilo rensat frö till utsäde.  Det var full fart under några arbetsdagar vid verkstaden på  Fransåker.

DSC_2065 DSC_2067

Lin lades ut för rötning utanför verkstaden men på grund av torka gick processen mycket långsamt och det  hann inte bli helt färdig så det kunde beredas. En liten mängd provbereddes dock och kunde jämföras med lin som rötats och beretts i linrötningstävlingar som genomförts under många år i föreningen. Intressant att se och känna på olikheter i färg, glans, mjukhet mm. Från alla genomförda tävlingar har sparats en tafs från varje tävlingsbidrag som lämnats in inklusive protokoll på hur det rötats så föreningen har ett digert material att jämföra med.

DSC_1964

 

I november var det dags för Höstmöte. Mariana Eriksson, f d vävlärare och lektor och vävlärare i textilvetenskap vid Uppsala Universitet, berättade inspirerande om hur man kan experimentera med olika material och tekniker i vävstolen och visade prov på det mest fantastiska skapelser. Mötet avslutades med att resultatet från årets linrötningstävling presenterades och i år blev det en mycket jämn tävling. Tre av deltagarna nådde samma högsta poäng och fick dela på förstaplatsen.

DSC_2113-rev        DSC_2132-rev

 

Året avslutades med att vi deltog på julmarknaden på Herresta lada första och andra helgen i advent.

IMG_0283 IMG_0280