Utflykt till Växbo Lin & Trolldalen

Lördagen den 24 september arrangerade föreningen en heldagsutflykt till Hälsingland. Målet var Växbo Lin, ett av Sveriges främsta linneväverier, och Trolldalen med sina välbevarade vattendrivna  linberedningsverk från 1800-talet.

Framme vid Växbo Lin blev vi mottagna och hälsade välkomna av Jacob Bruce som tillsammans med sin hustru Hanna äger och driver vävfabriken. Jacob berättade om hur fabriken startade och hur det kom sig att Hanna och han köpte fabriken 2006.

dsc_2849  dsc_2846

Därefter fick vi en fantastisk guidning i fabriken och förklarat allt från hur det går till att varpa, solva och sedan väva de vackra textilierna i de elektriska vävstolarna av olika typ beroende på vad som ska vävas.  Alla textilier, från dukar och handdukar till disktrasor vävs med lin i både varp och inslag.

dsc_2856

dsc_2863    dsc_2869

dsc_2874

Efter rundvandringen i fabriken vidtog besök i fabriksbutiken. När alla handlat klart tog bussen oss ner till Växbo Kvarn och en mycket god lunch på Växbo Krog.

Efter lunchen avslutades utflykten med en promenad till Trolldalen för att titta på linbodarna och beredningsverken innan det var dags att åka hem igen. Tyvärr var det stängt i Trolldalen, ingen beredning visades, så vi kunde inte komma in i verken utan fick nöja oss med att titta in genom öppningarna i väggarna.

dsc_2900

dsc_2891 dsc_2888

Linklapp

dsc_2897  dsc_2901

Skäkthus                                                                           Linbodar

Läs mer om Växbo Lin, Växbo Kvarn och Trolldalen på  www.vaxbolin.se.