Aktiviteter under 2022

Spinnträffar 2022

Ett par spinnträffar arrangerades under året. Den första var i Gubbverkstan i Sundbyberg med god uppslutning av både nybörjare och vana spinnare.

Årsmöte 2022

Årsmötet hölls 26 mars i Adolf Fredriksgården i Stockholm. Efter årsmötesförhandlingarna berättade Inga Tsernova om föreningens filmprojekt ”Om lin”. Alla moment från sådd till att bereda fram linfibern filmades under sommaren och hösten 2021 och nu pågår arbetet med att redigera och och sammanställa filmmaterialet till 7 korta instruktionsfilmer som ska publiceras löpande på Youtube. Inga visade några avsnitt som var färdiga och publicerade samt några som fortfarande var under redigering. Hela projektet ska vara klart under 2022.

Vårrundan 2022

Under Vårrundan i Odensala 23 & 24 april hade vi öppet hus i verkstaden. Utställningen för året var förkläden och linnehanddukar. Linberedning visades och vi hade försäljning av linprodukter.

Linodlingscirkeln 2022

Det blev en linodlingscirkel igen efter uppehållet under pandemin. Lin såddes för hand på den lilla odlingsytan utanför föreningslokalen och i övrigt ingick att sköta om föreningens större maskinsådda odling, ca 30 kvm, i Suckunge. Det rensades ogräs vid ett par tillfällen, vi beskådade det blommande linet och i början av augusti rycktes linet, torkades och frökapslarna repades av, tröskades och fröna rensades från agnarna med hjälp av hårtork i brist på vind. Linet blev inte så långt men totalt blev det 90 knippen linhalm samt 1,5 kg rensat frö.

Projektet 1 KVM LIN 2022

Föreningen var med i projektgruppen för 1 kvm lin i Stockholmsregionen tillsammans med länshemslöjdskonsulent, Stockholms Läns Hemslöjdsförening och Svensk Hemslöjd. I föreningens regi gjordes iordning fröpåsar lagom för sådd av 1 kvm lin spånadslin. Fröpåsarna gick att köpa via föreningen men också i butiken Svensk Hemslöjden på Norrlandsgatan. Fröpåsarna var uppskattade, det var god åtgång.

Styrelsemedlemmar engagerades av riksorganisationen för att medverka i Zoom-föreläsningar om sådd, skörd och rötning. Föreningen bistod också med handledning och redskap vid flera tillfällen i samarbete med andra föreningar för att de som odlat och rötat sitt lin skulle få möjlighet att bereda fram fibern. Det var mycket uppskattat. Flest deltagare kom till det beredningstillfället som var i Rålambshovsparken arrangerat av Hemslöjdsföreningen.

Resa till VÄV 22 i Halmstad

Den 22 – 24 september kunde den efterlängtade vävmässan i Halmstad äntligen bli av och därmed också Linodlarföreningens bussresa i samarbete med Larssons resor ner till mässan. Resan blev snabbt fulltecknad av vävintresserade personer. Det blev en fantastiskt trevlig och uppskattad resa. Mycket att se och uppleva på mässan och i Halmstad men också under några stopp på hemresan.

Första stoppet var i Båstad och besök i Märta Måås-Fjätterströms vävatelje. Att få gå runt och se alla fantastiska mattor som var på gång i vävstolarna, färdiga vävnader på väggar och gå in i förrådet med garner i fler färger och nyanser än man kan tänka sig gjorde att det var svårt att slita sig därifrån när den bokade besökstiden var slut.

Stopp nummer två blev i Ljungby och tavelutställningen på Ljungbergmuseet.

Höstmöte 2022

Höstmötet hölls i Adolffredriksgården 12 november. Helén Hjärpe höll ett föredrag och berättade om sitt uppdrag att analysera och rekonstruera en altarduk till By kyrka i södra Dalarna. Helén visade bilder och hade med sig vävprover framtagna under processen att se på. Efter föredraget var det sedvanlig redovisning av årets linrötningstävling med prisutdelning. 2022 års vinnare var Helén och Stefan Hjärpe.