Marabouparken 6 juni

Så var det äntligen vernissage av Wanja Djanaieffs utställning i Marabouparkens konsthall. Vernissagen fick flyttas fram en månad p g a Corona-pandemin men i gengäld är den förlängd till 20 december så det finns gott om tid för ett besök och ett besök rekommenderas varmt. Obs att biljett måste bokas i förväg för att det inte ska bli för många i konsthallen samtidigt.

Utställningen heter Wanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger och är en retrospektiv utställning över Wanjas mångsidiga konstnärsliv.  Från taket hänger tyger Wanja ritat mönster till, utefter väggarna presenteras ett urval av det Wanja skapat och bidragit till som t ex  fröken Sverigeklänningen, kläder till Sveriges OS-trupp i München 1972, formgivning av SJ-s uniformer 1990 mm. Linet finns också med i mattlinet som togs fram tillsammans med Holma Hälsingland mm. En så intressant och fantastisk fin och innehållsrik utställning. Till utställningen har Wanjas son, Niklas Djanaieff, dokumentärfilmare, sammanställt en film om sin mamma. En fin hyllning till en fantastisk mamma och kvinna. Filmen visas i ett separat rum. En bok om Wanja har också tagits fram lagom till utställningen. Läs gärna om Wanja på konsthallens hemsida , i tidningen Hemslöjden nr 2 2020 finns en lång artikel om Wanja och det finns fler artiklar att hitta på nätet.

Utanför konsthallen växer ”Wanjas lin” mycket frodigt. Det har nog fått det lite för bra med lite väl näringsrik jord och regelbunden vattning av den automatiska bevattningsanläggningen som ska hålla gräsmattan fin. Linet växer fort.

 Natten före vernissagen regnade det så kraftigt att linet delvis hade lagt sig. Vi hoppas att det orkar resa på sig igen och väntar nu på att det ska börja blomma om ca 3 veckor, lite beroende på hur vädret blir. Gå gärna in i parken och titta på linet om ni har vägarna förbi.