Linsådd på Fransåker

Den 21 april startade årets linodlingscirkel.  Den första träffen var vid föreningslokalen på Fransåker. Det var 16 st cirkeldeltagare som kom för att vara med och så lin på den lilla odlingsytan utanför föreningslokalen. Kerstin och Stina håller i cirkeln även i år och de började med att berätta om hur  jorden bör beredas före sådd, om gödsling, hur mycket frön man ska beräkna per kvm (ca 12-15 g vilket motsvarar ca ett rågat matskedsmått) och tipsade om att gärna lägga fiberduk över sådden för att fåglarna inte ska äta upp fröna och att det också håller  kvar fukten i jorden så fröna gror bra.

DSC_3467  DSC_3466-red

Efter teoristund var det dags att jämna till jorden,  slå sönder större jordkokor och gödsla lite försiktigt. Fina så-rader drogs upp med radkrattan och sedan var det dags att så.

DSC_3472

Kerstin hade mätt upp lagom mängd  frö av sorten Henryk, ett vitblommande spånadslin, och fördelat den i portioner till de som ville hjälpa till med sådden.

DSC_3470-red

Det gäller att fördela frömängden så jämnt som möjligt över ytan.

Efter sådden intogs matsäck i föreningslokalen. Linodlarföreningens ordförande Eva Anderson passade på att hälsa nya medlemmar välkomna och berättade lite om föreningens historia.

DSC_3474