Linblomningsträffar 6 & 14 juli

Linet blommade tidigare än beräknat enligt programmet, så för att hinna se blomningen i stora odlingen på Suckunge blev det en extrainsatt blomningsträff för cirkeldeltagarna lördag 6 juni. Det var 11 personer som kunde komma och beundra de blommor som slagit ut för dagen. Blomningen hade pågått en tid så det hade redan bildats många frökapslar.

En del ogräs hade kommit upp och det bestämdes attden 14 juli, då det enligt programmet skulle vara linblomningsträff, i stället får bli en rensningsträff.

Efter beskådande av linblommorna bjöd Kerstin enligt tradition på jordgubbstårta för att fira blomningen.

”Linblomningsjordgubbstårta”

Efter kaffe och tårta tittades det på Kerstins fina bihotell och konstaterades att det var nästan fullt av gäster.

Träffen avslutades med ett studiebesök i Odensala kyrka där vi fick höra om kyrkans historia och Albertus Pictors bilder i valven och på väggarna samt se en utställning av Ullgruppen i Odensala med alster inspirerade av de vackra målningarna i kyrkan.

Guidaden berättar om kyrkan. Odensala kyrka är Vägkyrka och öppen och bemannad dagligen kl 12-16 t o m den 28 juli för den som vill se både de vackra målningarna och den fina utställningen.
Utställning av Ullgruppen i Odensala

Blomningsträffen 14 juli blev som nämnts ovan främst en rensningsträff. De som missade blomningen på Suckunge 6 juli tipsades om att först åka förbi föreningslokalen i Fransåker och titta på oljelinet som fortfarande blommade fint där (odlingen där ligger lite i skugga).

Oljelinet på Fransåker.
Linblommor är så vackra!

Det fanns en del blommande lin att beskåda även i den stora linodlingen på Suckunge för de 6 personer som kommit för att rensa. Strålande solsken var det och så vackert. Efter rensningen bjöd Kerstin även denna gång på linblomningstårta men med blåbär och körsbär denna gång. Så gott!

Stina visade och läste lite ur ett häfte hon hittat på nätet om bl a linodling i Västerbotten. Häftet är nr 3.74 utgivet av Västerbottens läns hembygdsförening. Mycket intressant.

Tips: Häfte 3.74 från Västerbottens läns hembygdsförening går att ladda ner från internet i pdf- format för den som är intresserad. Jag hittade det när jag sökte på ”lin 3:1974 Västerbottens museum”.