Sådd
Sådd sker så tidigt som möjligt på våren när jorden rett sig. Sådjup 2-3 cm. Så i rader med ca 10 cm mellanrum eller bredsådd, det är en smaksak.
Se vår filmserie på Youtube Om lin – Del 1 Sådd
Rensning
När linet vuxit upp 5-10cm är det dags att rensa bort ev. ogräs så att linet inte kvävs. Fler rensningar kan behövas till försommaren.
Se vår filmserie på Youtube Om lin – Del 2 Skötsel av odlingen
Blomning
Linet når sin fulla blomning ca 8 veckor efter sådd. Detta måste beskådas och firas med picknick vid åkerkanten. Vackrast är linet på förmiddagen.
Se vår filmserie på Youtube Om lin – Del 3 Blomning
Ryckning
Linet skördas när frökapslar bildats och de börjar mogna, ca 90 – 100 dagar efter sådd. Linet rycks upp med rötterna, rotjämnas, samlas i kärvar och hängs på tork.
Se vår filmserie på Youtube Om lin – Del 4 Ryckning och torkning
Frörepning
Frökapslarna skiljs från det torkade linet genom att linkärvarna dras igenom en frörepa som är som en grov kam.
Se vår filmserie på Youtube Om lin – Del 5 Frörepning och rensning
Rötning
Linet måste rötas för att fibrerna ska kunna utvinnas. Vattenrötning: linknippena läggs i vatten. Landrötning: linet läggs ut på marken i rader i tunt lager med rötterna på en linje, vänds någon gång under tiden. Linet ska röta så länge att fiberbanden lätt kan lossas från veden. Temperatur och fukt avgör hur lång rötningsprocessen blir. Går fort på slutet så håll koll! När rötningen är klar tas linet upp direkt och torkas.
Se vår filmserie på Youtube Om lin – Del 6 Rötning
Frörensning
Frökapslarna tröskas (krossas) för att komma åt fröna. Ett sätt att rensa fröna från de krossade frökapslarna är att använda vinden och hälla de tröskade kapslarna några gånger mellan två kärl. Fröna är tunga och faller ner i undre kärlet medan vinden blåser bort de lättare krossade frökapslarna. Efter ett tag är det endast frön kvar i kärlen. Fröna sparas till nästa års sådd.
Se vår filmserie på Youtube Om lin – Del 5 Frörepning och rensning
Se filmen om att bråka, skäkta och häckla det rötade linet , sista filmen i vår filmserie på Youtube Om lin – Del 7 Beredning – att bråka, skäkta och häckla fram linfibern
Bråkning
Med bråkan bryts veden i de rötade och torkade linstråna sönder och fiberbanden friläggs. För bästa resultat måste linet vara riktigt torrt då ramlar de flesta vedbitarna bort! De vedbitar,”skävor”, som sitter kvar arbetas bort vid skäktningen.
Skäktning
Linet hålls mot en skäktstol och med skäktsvärdet slås/skrapas skävorna bort från fiberbanden. Man kan också få bort skävorna från linet genom att dra det flera gången genom en draga.
Häckling
Linet dras genom häcklornas nålar, en grov- ,en mellan- och en finhäckla, för att dela fiberbanden så att fibrerna separeras från varandra och samtidigt sortera bort korta fibrer. De korta fibrerna fastnar i häcklorna, kallas blånor, och används till tovgarn och att dreva med mm. Det långa glänsande fibrerna används till lingarn. Efter häckling är linet färdigt att spinnas av.
Hur mycket lin?
En linodling på 10m2 och 130 gram utsäde av spånadslin ger vid normalskörd 3 hg lingarn av långlin och 3 hg towgarn