Den 15 november hade föreningen höstmöte i Upplands Väsby då Gunnar Henriksson, professor i träkemi med specialintresse för bioteknologi, höll ett föredrag ”Hur fungerar rötning egentligen?”
I USA har Gunnar Henriksson forskat i linets kemiska uppbyggnad och där har länge funnits en önskan att utveckla tekniker för rötning av lin. På 1990-talet visste man egentligen inte så mycket om rötning men det fanns en uppfattning om att det var något svårt. I USA var fältrötning gällande, ej vattenrötning. Gunnar Fredriksson funderade på metoder att röta utan att behöva använda mycket enzym eftersom det är dyrt. Han testade och analyserade och kom bl. annat fram till att pektin är effektivt.
En fråga ställdes om det skulle vara verkningsfullt att lägga ut grapefruktskal i gräsmattan vid rötning och svaret var att visst, det kunde vara värt att prova. Och apelsinskal i rötningstunnan skulle också kunna fungera men ett tips var då att lägga i skalen en månad innan linet för att bakterier skulle få en chans att växa till sig.
Prisutdelning :Första pris i 2014 års rötningstävling tilldelades Ulla Danielsson som även vann förra året. Andra pris gick till Kristina von Unge och delat tredjepris gick till Eva Bisell och Elisabeth Hjelström. Alla hade rötat på sorten Elektra och det som bedömdes var rötningsstatus, vikt, inlämningsstatus, tåga, ant. gram, skäktfall, ant. gram, häktfall. Styrka + skönhet= kvalitet