Odlingsåret 2023 börjar lida mot sitt slut
Vi har kommit in i september och de flesta har ryckt sitt lin och kanske även hunnit med att röta det. Det har på många håll varit ett besvärligt odlingsår. Först varmt och torka när linet skulle gro så det kom inte igång riktigt om det inte fanns möjlighet att vattna. Sedan massor med regn som gjorde att linet tog fart men ändå inte ville växa till sig riktigt och inte heller mogna av som det brukar, i alla fall i våra odlingar.
Det har ändå varit relativt bra förutsättningar för rötning, både på mark och i vatten under augusti och det går bra fortfarande, även om det tar längre tid. Allt beroende på vädret.
Är linet rötat så återstår beredningen för att få fram den, förhoppningsvis, starka och vackra fibern. Linodlarföreningen erbjuder ett antal tillfällen att få komma och bråka, skäkta och häckla årets (eller tidigare års) rötade lin med handredskap. När och var står på första sidan.
VÄLKOMNA!
.
1 KVM LIN 2023 – ett nytt odlingsår!
Det är mitten av april och vintern har till slut (?) givit med sig och våren är i full gång i Stockholmsområdet. Då är det också hög tid att planera för årets linodling här. Är förra årets linfrökapslar tröskade så det finns utsäde klart till sådd? Blev det inte så mycket frö så det räcker? Köpa utsäde? Prova en ny sort? Var ska jag odla i år? Ja, många frågor att ta tag i.
.
I år kan du också köpa linfrö till utsäde av Linodlarföreningen. I våra fröpåsar är det i år sorten ”Nathalie”. Se förstasidan ”Hem” för mer info angående beställning direkt från oss.
Det går också att köpa våra fröpåsar i Hemslöjdens butik på Norrlandsgatan.
.
Dags för 1 KVM LIN 2022
Nu är det dags att förbereda sig inför årets 1 kvm lin. Se till att det finns utsäde till sådden och planera var odlingen ska vara. Mycket information finns på nätet och i sociala medier om man söker på 1kvmlin. Utsäde går att köpa för 50 kr/påse av Linodlarföreningen, mejla till info@linodlarna.se , ange namn, adress och hur många påsar du vill köpa eller besök Hemslöjdens butik på Norrlandsgatan i Stockholm. Påsen innehåller linfrö i rätt mängd för sådd av 1 kvm lin.
.
1 KVM LIN 2021
#1 KVM LIN: Min resa från frö till fiber 2021.
/ Maria
,
Oktober 2021: Beredning
Mitt rötade lin är nu bråkat, skäktat och häcklat i vår verkstad. Av ca 12 g frö från början blev det:
- 465 g linhalm utan frökapslar (vägde 340 g efter markrötning i 26 dagar)
- 120 g rensat frö (dvs ca 10 gånger mer än mängden jag sådde)
- 50 g blånor/tow från skäktning och häckling att spinna grövre tråd av
- 67 g lintåga ca 65 cm lång att spinna tunn tråd av
September: Rötning
.
Linet rötades på gräsmattan (mycket mossa i den) och lades ut längs med häcken för att få skugga en del av dagen och därmed behålla fukten så mycket som möjligt så att rötningsprocessen hålls igång. Utlagt den 2 september, vänt den 14 september (efter 12 dagar). Då hade linstråna börja mörkna ordentligt. Efter ytterligare 6 dagar tog jag upp några strån, torkade och bröt för att få loss fibern. Fiberbanden lossnar men sitter fortfarande för hårt fast i veden. Rötningsprocessen får fortsätta ett tag till. Tar därefter prov med jämna mellanrum för att ha kontroll. Det kommer ganska mycket regn. Temperaturen varierar mycket mellan natt och dag. Den 27 september avbryter jag rötningen, då har det rötats i 26 dagar. Jag vill få en mjuk fiber så jag chansade och lät det ligga till fiberändar börjar synas här och var och fibern lossar mycket lätt från veden, ändå ganska bra styrka kvar i fibern. Risk för att det kan blivit något överrötat. Linet får till en början torka ute under tak. Torkas inne ett par dagar innan beredning.
Juli-augusti: Linet mognar och skördas.
I början på augusti var det dags för skörd. Linet var lite ojämnt moget, blommar fortfarande här och var, men de flesta frökapslarna var bruna med mogna frön. Mitt lin rycktes 12 augusti, ca 90 dagar efter sådd, och fick hänga på tork luftigt under tak fram till 2 september då det frörepades och lades ut för rötning. Linhalmens vikt efter frörepning : 465g och det blev ca 120 g frö efter tröskning och rensning.
Maj-juli: Sådd till fullblom
Jag fick frön av spånadslinsorten Lisette med posten. Radsådde den 14 maj. Redan 21 maj började plantorna titta fram. Varmt väder och lite nederbörd under växtperioden (jag vattnade någon gång). Fullblomningen inföll i början på juli, ca 50 dagar efter sådd.
Förberedelser
Maj: Dags för sådd !
Hoppas att alla som anmält sig i vår region, Region Stockholm, nu har fått sina frön på posten och även fått ett mejl -Kulturnyheter- från Region Stockholm med instruktioner inför sådden och lite annan information. Ett underlag för en ”Odlingsdagbok” skickades också ut med mejlet. Alltid kul att kunna titta tillbaka på hur odlingen gått. Har du inte fått dina frön eller det första informations-meljet, hör av dig till Charlotte Hellsten Husman: charlotte.hellsten-husman@sll.se
Nästa mejl kommer i mitten av maj.
Det är fantastiskt roligt att så många anmält sig. Över vår förväntan. Som tur var fick vi fått ihop utsäde så det räckt till alla som anmält sig inom den angivna tiden. Det blev fyra olika sorters spånadslin : Elektra, Ilona, Lisette och Susanne som fördelats ut till deltagarna. Vilken sort du fått står på påsen.
Äntligen har det blivit lite varmt och risken för frostnätter ska vara över. Då är det hög tid att så. Bilden ovan visar hur vi ett tidigare år sår linet i rader utanför vår föreningslokal. Sår man i rader med ca 10 cm radavstånd är det lättare att komma åt att rensa bort ogräs när linet växer upp (man kan gå i mellanrummen) och även lite lättare att hålla ordning på linet när det ska ryckas, särskilt i en större odling är radsådd att föredra. I den lilla odlingen går det utmärkt att bredså i stället om man hellre vill. Inga problem att då nå över plantorna för att få bort ogräset om man inte vill trampa i sådden.
Lycka till med sådden! / Maria
Odla 1 kvm lin!
Alla kan odla lin!
Allt du behöver är frö och en kvadratmeter jord.
Var med och odla 1 kvm lin tillsammans med alla lin-intresserade i hela landet.
På latin heter lin Linum usitatissimum, som betyder det ”högst nyttiga”. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Linet drivs av sol, jord och vatten. Det delar en mångtusenårig historia med oss människor. För länge sedan kom människan på att den smäckra stjälken innehåller en urstark fiber som använts och glatt oss i alla tider.
Lin är en underbar växt och vi vill att fler lär känna den blå eller vita blomman!
Vill du odla med oss?
Här anmäler du dig https://kultur.sll.se/anmalan_1kvmlin så får du ett brev med fröer och en enkel odlingsinstruktion.
Sista anmälningsdagen i Region Stockholm är 15 april så att fröerna kommer i jorden i slutet av april eller början av maj.
Under odlingssäsongen får du odlingstips, kulturhistorisk kuriosa och mycket annat med lin- anknytning.
Till hösten blir det tillfällen att bereda ditt lin, alltså att förvandla linhalmen till fiber (lintåga). Då kommer vi att samlas i regionen på olika platser för att bråka, skäkta och häckla. Tid och plats återkommer vi till.
I region Stockholm samarbetar Linodlarföreningen Fransåker, Stockholms läns Hemslöjdsförening och Region Stockholm Slöjd och Svensk Hemslöjd
För mer information se
Fortsätt att följa Linodlarföreningens hemsida https://www.linodlarna.se
Stockholms läns hemslöjdsförening http://www.hemslojden.org/stockholm
Region Stockholm Slöjd http://www.slojdstockholm.se
Svensk Hemslöjd http://www.svenskhemslojd.com