Linblomningsträffar 6 & 14 juli

Linet blommade tidigare än beräknat enligt programmet, så för att hinna se blomningen i stora odlingen på Suckunge blev det en extrainsatt blomningsträff för cirkeldeltagarna lördag 6 juni. Det var 11 personer som kunde komma och beundra de blommor som slagit ut för dagen. Blomningen hade pågått en tid så det hade redan bildats många frökapslar.

En del ogräs hade kommit upp och det bestämdes attden 14 juli, då det enligt programmet skulle vara linblomningsträff, i stället får bli en rensningsträff.

Efter beskådande av linblommorna bjöd Kerstin enligt tradition på jordgubbstårta för att fira blomningen.

”Linblomningsjordgubbstårta”

Efter kaffe och tårta tittades det på Kerstins fina bihotell och konstaterades att det var nästan fullt av gäster.

Träffen avslutades med ett studiebesök i Odensala kyrka där vi fick höra om kyrkans historia och Albertus Pictors bilder i valven och på väggarna samt se en utställning av Ullgruppen i Odensala med alster inspirerade av de vackra målningarna i kyrkan.

Guidaden berättar om kyrkan. Odensala kyrka är Vägkyrka och öppen och bemannad dagligen kl 12-16 t o m den 28 juli för den som vill se både de vackra målningarna och den fina utställningen.
Utställning av Ullgruppen i Odensala

Blomningsträffen 14 juli blev som nämnts ovan främst en rensningsträff. De som missade blomningen på Suckunge 6 juli tipsades om att först åka förbi föreningslokalen i Fransåker och titta på oljelinet som fortfarande blommade fint där (odlingen där ligger lite i skugga).

Oljelinet på Fransåker.
Linblommor är så vackra!

Det fanns en del blommande lin att beskåda även i den stora linodlingen på Suckunge för de 6 personer som kommit för att rensa. Strålande solsken var det och så vackert. Efter rensningen bjöd Kerstin även denna gång på linblomningstårta men med blåbär och körsbär denna gång. Så gott!

Stina visade och läste lite ur ett häfte hon hittat på nätet om bl a linodling i Västerbotten. Häftet är nr 3.74 utgivet av Västerbottens läns hembygdsförening. Mycket intressant.

Tips: Häfte 3.74 från Västerbottens läns hembygdsförening går att ladda ner från internet i pdf- format för den som är intresserad. Jag hittade det när jag sökte på ”lin 3:1974 Västerbottens museum”.

Lincirkelträff nr 2

Lördagen 25 maj var det dags att samlas på Suckunge gård och rensa det maskinsådda linet. Linet hade kommit upp lite ojämnt.

Det var många deltagare på träffen vilket var bra eftersom det var en hel del ogräs att rensa bort. Ytor där linet inte kommit upp ännu lämnades ifred. De får rensas senare.

En mindre yta lin handsåddes en bit ifrån den stora odlingen. Det linet kommer förhoppningsvis att fortfarande vara grönt och ha fått fina frökapslar lagom till marknaden på Skansen under Lin- och Ull i augusti.

Kladdigt blev det under stövlarna och när rensningen var klar och leran skrapats av sulorna blev korna nyfikna och kom fram till stängslet. Deltagarna lika nyfikna på korna.

Efter att korna beundrats och det diskuterats olika ko-raser, kalvar mm avslutades träffen med fika medan det diskuterades olika ogräs som är besvärliga för linodlingen och vad som kan angripa linet i form av skadedjur mm och förstöra odlingen.

Konst- & Hantverksrunda Odensala 18 &19 maj

Två trevliga dagar hade vi i föreningslokalen när vi hade öppet hus under Konst- & hantverksrundan i Odensala. Många intresserade besökare tittade in under båda dagarna. Alla nyfikna på linodling och linberedning som vi kunde visa utanför lokalen liksom spinning av lin. Vi hade vädrets makter med oss och slapp regn.

Inne i föreningslokalen hade vi sammanställt en liten utställning på temat knyppling. Där fanns att titta på diverse olika knypplade alster , olika former på knyppelpinnar, mönster, hållare för knyppelpinnar mm. Det fanns även några knyppeldynor med pågående arbeten och en ”prova-på dyna. Flera besökare provade på att knyppla. Några var nybörjare andra hade knypplat i skolan för länge sedan och kände sig lite ringrostiga. Några inspirerades till att ta upp knypplingen igen och lära sig mer.

I lokalen hade vi också ett par bord med försäljning av vintage-/-återbruks-linne och nyproducerade  linprodukter.

Odlingscirkeln 2019 är igång!

I lördags, 4 maj, var första träffen i årets odlingscirkel. Efter en genomgång programmet för cirkelns träffar var det dags att så på odlingsytan utanför föreningslokalen. Det var 14 entusiastiska cirkeldeltagare som jämnade till odlingsytan och sedan hjälptes åt att så. Det som såddes var oljelin att ha till buketter.  På större delen av ytan radsåddes finfröna. På resterande yta bredsåddes det för att se om det blir skillnad i skötsel och odlingsresultat med de olika så-sätten.

Odlingsytan jämnas till och gödslas lite.
Radsådd utan att trampa till den luckrade jorden för mycket.
Bredsådd på den övre delen av odlingsytan. Linfröna myllas ner i jorden.

På Suckunge gård såddes med maskin under påsken en större yta om ca 100 m2 spånadslin.  I cirkeln ingår att ta hand om den odlingen också och prova på allt från rensning av ogräs till ryckning av linet när det är moget.

Spinndag i Märsta Forum

Spinndagen i Märsta lördagen den 23 mars lockade 15 spinnentusiaster, både nybörjare och vana. Som vanligt var det några som spann ull och några som spann lin. Erfarenheter och tips utbyttes. Birgitta hade tagit med några olika sländor att visa och prova. Flertalet av dem har hon tillverkat själv. Med lite klurighet kan en slända tillverkas av t ex av en grantopp eller genom att sätta en pinne i en skiva från en björkstam. Det viktiga är att det är en pinne med en sorts krok i toppen och en tyngd längst ner som är lagom tung och ger bra snurr. Hur den ser ut spelar ingen roll.

De fina sländorna placerades för fotografering på en vacker dörrmatta som en av deltagarna vävt och tagit med för att visa. Mattan är vävd i glesrips med inslag av egenspunnet tjockt 2-trådigt lingarn. Fantastiskt vacker och att den legat innanför dörren ett bra tag syntes inte ett spår av. Lin är tåligt!Så bra att få inspiration till vad det går att göra av det egenspunna lingarnet.

Mer lingarn spunnet. tvinnat och upplindat på härvträ. Garn till ny matta eller något annat projekt.

Efter ett antal timmar vid spinnrocken och trevlig samvaro är spolen full med fint lingarn, lagom till det är dags att packa ihop och åka hem.

Årsmöte 2019

Årsmötet hölls i Studieförbundet Vuxenskolan lokal i Vallentuna. Det var 22 medlemmar som kom till årsmötet. Eva Anderson, föreningens ordförande, inledde mötet med att hälsa alla välkomna och berättade om linåret 2018. Årsmötet leddes sedan av Kerstin Lovallius . Styrelsen 2108 beviljades ansvarsfrihet. Ny ordförande för föreningen, Eva Bisell, valdes då Eva Anderson av personliga själ undanbett sig omval. Ett tungt beslut men Eva kunde tänka sig att blir kvar i styrelsen som ledamot vilket är mycket värdefullt för föreningen.

För sitt stora engagemang i föreningen sedan dess bildande och framöver tilldelades Eva Anderson Linodlarföreningens stipenium 2019.

Efter årsmötesförhandlingarna och kaffepaus var det dags för Britt Bisell att berätta om sitt stora intresse för att brodera i miniatyrformat. Britt har gått broderiutbildning och att det är miniatyrer hon nu broderar sedan ett antal år började med en stol. En liten skalenlig modell av en stol som när den var ihopsatt och målad skulle kompletteras med en dyna i randigt tyg. Britt hittade inget tyg i rätt skala och att väva var inte ett alternativ. Skulle det gå att brodera en dyna med små små stygn i rätt mönster? Britt provade och det blev mycket bra.

Sedan var hon fast och har efter det broderat en mängd olika miniatyrer av orientaliska mattor, tavlor, kuddar mm. Britt har också skapat egna mönster och experimenterat med olika stygn bl a har Britt sytt ryamattor i miniatyr med riktiga ryaknutar! När miniatyrsällskapet har sammankomster är Britts alster mycket populära. Medan Britt berättade visade hon flertalet små broderier och efter föredraget var det fritt fram att titta på de små konstverken  närmare håll.

Besök på Sven Harrys konstmuseum

Söndag 10 februari besågs Jenny Nyström-utställningen på Sven Harrys konstmuseum. Besöket inleddes med en öppen visning där vi fick höra om Jenny Nyströms konstnärsliv.

Jenny Nyström, självporträtt

Besöket inleddes med en öppen visning där vi fick höra om Jenny Nyströms konstnärsliv. Hon började som porträttmålare men för att försörja familjen övergick hon till att bli illustratör och det är som illustratör hon är mest känd och då speciellt för sina tomtar.

Museibesöket avslutades med konditoribesök.

Vad hände i slutet av 2018, under november / december?

Den 7 november föreningens Höstmöte på Nordiska museet ute på Djurgården. Mötet inleddes med att se utställningen Det dukade bordet, den äldsta permanenta utställningen. Intendent Ulla-Karin Valberg berättade för oss hur dukningarna förändrats genom tiderna med fokus på bordsdukar och servetter. Därefter samlades vi i ett vackert konferensrum och fick se en fantastiskt vacker damastduk med tillhörande 12 servetter som skänkts till museet och precis skulle registreras som museiföremål. Duk och servetter var en bröllopsgåva till en kvinna och vävda av Wadstena Manufaktur, som drevs 1778-1843.  Damastmönstret är mycket intressant, innehåller många lantliga symboler bl a liar, krattor och nekar.

Därefter var det dags för utdelning av pris i linrötningstävlingen. Trots den varma och regnfattiga sommaren fick årets vinnarlin den högsta poängen någonsin.

Helgerna 1:a och 2:a advent deltog föreningen på Herresta ladas julmarknad.

Spinnträffen i Märsta 20 oktober

Det var 12 glada spinnerskor som träffades i Forum i Märsta och spann. Innan själva spinnandet startade förevisade Stina W hur man tar hand om och rengör sin spinnrock, vilket kan behövas ibland. Stina plockade isär en av spinnrockarna från Fransåker, putsade alla delar och smorde sedan in rörliga delar och läderdetaljer innan de monterades ihop igen. Till sist fick rocken ett nytt drivsnöre och provspinning vidtog. Den gick nu mycket bra.

20181020_103524

Sedan var det dags att spinna eller som någon valde att i stället  börja med att göra rent sin egen spinnrock när Stina fanns tillhands för råd och hjälp. Det spanns både lin och ull och alla hjälpte varandra att komma igång. De avsatta timmarna gick fort.  En trevlig och lärorik dag.

Slutrapport från odlingscirkeln

Skörden blev inte stor. I slutet på juni rycktes linet som vuxit på Fransåker och det gjordes prydnader till försäljning.

I mitten på augusti var det dags att rycka linet på Suckunge. Trots att vi sått dubbelt så mycket som vi brukar blev det endast 27 knippen att hänga till tork. Linet var mycket olika moget. Efter lite regn hade en del frön som var kvar i jorden börjat gro så det var allt ifrån linstrån med blomknoppar till de med mogna kapslar. De som inte mognat än lämnades kvar för att ryckas senare tillsammans med linet vi sått för att ha med till Skansen till Lin & Ull.

20180811_102438

20180811_113349

Som brukligt rötades lite lin under senare delen av odlingscirkeln. Det provades både land- och vattenrötning för att se hur olika resultaten kan bli.

På sista träffen den 16 september repades och tröskades årets frökapslar. Totalt blev det  1275 g frön, hälften mot vad vi brukar få. Några av cirkeldeltagarna hade med sig eget rötat lin till träffen som provbereddes.

Fortfarande långt in i september var det lin som blommade av det som kommit upp sent.

Ett annorlunda odlingsår.