Maj: Dags för sådd !

Hoppas att alla som anmält sig i vår region, Region Stockholm, nu har fått sina frön på posten och även fått ett mejl -Kulturnyheter- från Region Stockholm med instruktioner inför sådden och lite annan information. Ett underlag för en ”Odlingsdagbok” skickades också ut med mejlet. Alltid kul att kunna titta tillbaka på hur odlingen gått. Har du inte fått dina frön eller det första informations-meljet, hör av dig till Charlotte Hellsten Husman: charlotte.hellsten-husman@sll.se

Nästa mejl kommer i mitten av maj.

Det är fantastiskt roligt att så många anmält sig. Över vår förväntan. Som tur var fick vi fått ihop utsäde så det räckt till alla som anmält sig inom den angivna tiden. Det blev fyra olika sorters spånadslin : Elektra, Ilona, Lisette och Susanne som fördelats ut till deltagarna. Vilken sort du fått står på påsen.

Äntligen har det blivit lite varmt och risken för frostnätter ska vara över. Då är det hög tid att så. Bilden ovan visar hur vi ett tidigare år sår linet i rader utanför vår föreningslokal. Sår man i rader med ca 10 cm radavstånd är det lättare att komma åt att rensa bort ogräs när linet växer upp (man kan gå i mellanrummen) och även lite lättare att hålla ordning på linet när det ska ryckas, särskilt i en större odling är radsådd att föredra. I den lilla odlingen går det utmärkt att bredså i stället om man hellre vill. Inga problem att då nå över plantorna för att få bort ogräset om man inte vill trampa i sådden.

Fröna nermyllade och jorden tillplattad. Bara att vänta till plantorna börjar titta upp.

Lycka till med sådden! / Maria

Odla 1 kvm lin!

Alla kan odla lin!

Allt du behöver är frö och en kvadratmeter jord.
Var med och odla 1 kvm lin tillsammans med alla lin-intresserade i hela landet.

Blommande lin

På latin heter lin Linum usitatissimum, som betyder det ”högst nyttiga”. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Linet drivs av sol, jord och vatten. Det delar en mångtusenårig historia med oss människor. För länge sedan kom människan på att den smäckra stjälken innehåller en urstark fiber som använts och glatt oss i alla tider.

Lin är en underbar växt och vi vill att fler lär känna den blå eller vita blomman!

Vill du odla med oss?

Här anmäler du dig https://kultur.sll.se/anmalan_1kvmlin så får du ett brev med fröer och en enkel odlingsinstruktion.

Sista anmälningsdagen i Region Stockholm är 15 april så att fröerna kommer i jorden i slutet av april eller början av maj. 

Under odlingssäsongen får du odlingstips, kulturhistorisk kuriosa och mycket annat med lin- anknytning.

Rötat lin som det är dags att bråka, skäkta och häckla för att få fram linfibern, lintågan.

Till hösten blir det tillfällen att bereda ditt lin, alltså att förvandla linhalmen till fiber (lintåga). Då kommer vi att samlas i regionen på olika platser för att bråka, skäkta och häckla. Tid och plats återkommer vi till.

I region Stockholm samarbetar Linodlarföreningen Fransåker, Stockholms läns Hemslöjdsförening och Region Stockholm Slöjd och Svensk Hemslöjd

För mer information se

Fortsätt att följa Linodlarföreningens hemsida http://www.linodlarna.se 

Stockholms läns hemslöjdsförening http://www.hemslojden.org/stockholm

Region Stockholm Slöjd http://www.slojdstockholm.se

Svensk Hemslöjd http://www.svenskhemslojd.com

http://www.hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin